Grünhorn / Steinmannl

Waardering:
Intro:

Sneeuwschoenwandel tour rondom de Schwarzwasserhütte in Kleinwalsertal, in de Allgäuer Alpen. Tour over 2 schartes en 2 topjes.

Land:Oostenrijk
Regio: Allgäuer Alpen
Vertrekpunt:Auenhütte, Riezlern
Gevolgde route: Schwarzwasser-Rundtour
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Duur: 6 1/2 uur
Hoogtemeters: 2269 m
Datum: 1 March 2014
Verslag van de tocht:

Wij wilden graag een weekend sneeuwschoenwandelen. De Allgäuer Alpen bleken ideaal voor ons. Het rijdt vlot aan en het gebied rond de Schwarzwasserhütte is geliefd bij tourskiërs en freeriders, maar zeker ook voor sneeuwschoenwandelaars.
De Allgäuer Alpen is in de zomer een prachtig wandelgebied met zijn voor dit gebied kenmerkende steile grashellingen. Soms tot wel 70 graden steil.
De Noordalpen leiden deze winter nog erg onder een sneeuwgebrek. Maar als we Kempten voorbij rijden lonken aan de horizon toch echt de witte toppen van de Allgäuer alpen. Bij Oberstdorf is het dal overwegend groen, maar de Oostenrijkse grens over het Kleinwalsertal in wordt het geleidelijk steeds witter. Wij parkeren onze auto voor een nacht op de parkeerplaats bij de Auenhütte (1275m) vanwaar de liften naar het skigebied Ifen vertrekken. Let op, voor de langparkeerders (langer dan een dag) is een speciale parkeerplaats. Niet doorrijden tot het einde,, maar al wat eerder parkeren naast een rotswandje. Hier staat een parkeerautomaat. 2 dagen kost € 12,-, alleen met muntgeld te betalen.
We hebben gekozen om een iets kortere variant op de Grosse Schwarzwasser-Rundtour te maken, zeg maar de Kleine Rundtour. Toch nog 2269 hoogtemeters omhoog en omlaag, die we moeten gaan afleggen vandaag.
Vanaf de parkeerplaats steken we een bruggetje over en duiken het bos in, het riviertje volgend.
Al snel komen we op een splitsing waar het pad breed is en geregeld wordt geprepareerd. Je zou zo naar de Schwarzwasserhütte kunnen lopen, maar dat is de uitdaging niet. Daarom verlaten wij het pad ter hoogte van Galtöde en beginnen aan de klim naar de Litzescharte via de Ochsenhofalpen op de noordhelling. Het zicht is inmiddels zeer beperkt geworden wat het oriënteren in deze witte wereld beduidend lastiger maakt. Maar ook avontuurlijker. Het is even onduidelijk waar we precies omhoog moeten, maar de enige toerskiër die we tegenkomen is onze bevestiging dat we op de goede weg zijn.
Hoe hoger we komen in de smaller wordende ‘Mulde’ naar de scharte, hoe meer poedersneeuw we treffen. Het laatste gedeelte is dan ook even flink sporen. De Litzescharte (1875m) is slechte een smal zadeltje in de keten van de Ochsenhofer Köpfe. En dat uitzicht denken we er dan maar even bij.
In plaats van de gangbare afdaling van de scharte naar het zuiden, om daarna weer te stijgen naar de volgende scharte, kiezen wij ervoor om de smalle graat over de Ochsenhofer Köpfe (1950m) naar het westen te nemen. ‘Trittsicherheit’ en ‘Schwindelfreiheit’ noodzakelijk, houdt ook rekening met de ‘wächtes’. Een enkele passage is zeer smal en een uitglijder, zowel naar het noorden als naar het zuiden, is niet aan te raden. De sneeuw is hier flink opgevroren door de wind die de afgelopen tijd voornamelijk uit het zuiden heeft gewaaid. Gelukkig hebben we genoeg grip met de ijzers onder onze sneeuwschoenen en bereiken we de Ochsenhofer Scharte (1850m).
Na een korte lunchpauze bestijgen we vanaf de scharte de Grünhorn (2039m) via de oostflank. Bij het topkruis wederom geen uitzicht. We blijven er dan ook niet al te lang en dalen weer af naar dezelfde scharte om vervolgens naar het noorden verder af te dalen tot de Schwarzwasserhutte (1620m). We doen de hut nog niet aan en bestijgen meteen de Steinmannl (1981m). Er zijn meerder wegen omhoog, wij nemen de ‘oostgraat’ omdat hier de sneeuw wat harder is dan via de oostflank.
Het laatste stukje gaat onder de ‘wächtes’ van de topgraat door. Op de top is het nog steeds een witte waas en we dalen dan ook weer vlot af via dezelfde weg als we gekomen zijn.
Dit topje is populair bij freeriders en tourskiers, die zich vandaag helaas inhouden vanwege het slechte zicht.
Terug afdalen naar het dal is zeker mogelijk, maar wij overnachten in de Schwarzwasserhütte zodat we morgen nog een mooi tochtje kunnen maken.
In deze DAV-hut delen we een vierpersoonskamer met 2 zwijgzame Duitsers en eten ’s avonds….Hollandse spruiten…
Tja, toch nog een Hollands tintje aan deze sneeuwtocht.

Literatuur: Allgäuer Alpen und Lechtal, 50 Skitouren – Dieter Seibert. Bergverlag Rother 2013
Kaart: AV Karte Bayerische Alpen, 1:25.000, BY 2 Kleinwalsertal

Fotoalbum
Meer fotos op:
Extra informatie:
Op de kaart