Coire an t-Sneachda: Red Gully

Waardering:
Intro:

Korte ijstour in de Schotse Cairngorms

Land:Schotland
Regio: Cairngorms
Vertrekpunt:Cairn Gorms ski area
Gevolgde route: Red Gully
Moeilijkheidsgraad: II
Duur: 3 1/2 uur
Hoogtemeters: 120 m
Datum: 1 March 2010
Verslag van de tocht:

Coire an t-sneatchda is de middelste van de 3 noordelijke valleien van de Schotse Cairngorms.
Doordat er aardig wat makkelijke en gemiddelde routes zijn, en dit gebied vlot bereikbaar is vanaf de parkeerplaats van het ski-gebied in de buurt, is dit een populair winterklimgebied.
Deze vallei ligt relatief hoog (de voet van de rotswanden ligt op bijna 1000m hoogte) en op het noorden, waardoor het winter klimseizoen hier meestal erg lang is. Ook als het weer wat tegen zit of de condities niet ideaal zijn, maak je hier nog de beste kans.
Een andere uitdaging in the Ciarngorms is de vaak stevige wind, met veelal ‘spindrift’ (opwaaiende sneeuw) en white-outs tot gevolg.
Coire an t-sneatchda kent 4 rots massieven en Red Gully ligt in het massiefje ‘Fluted Butress’, gekenmerkt door de vele ‘gullies’.
De aanloop vanuit het skigebied, waar voldoende parkeergelegenheid is, is niet al te ingewikkeld of te lang. Het is ongeveer 400 hoogtemeters stijgen tot onderaan de route.
De route Red Gully ligt aan de meest rechter kant van het massief. Het loopt rechts van de herkenbare route Fingers Ridge, met zijn markante ‘vingers’ (Pinnacles).
De ‘moeilijkheden’ zit vooral onderin, en de route wordt naar boven toe steeds minder steil. De uitklim is zoals bij veel routes hier een Funnel: trechtervormig.
De route is slechts 120 m hoogtemeters lang.
Afdalen kan bovenlangs, over het topplateau, terug richting het ski-gebied.
De 3 1/2 uur voor deze route is inclusief aanloop en terug.

Literatuur: Scottish Winter Climbs – Classic Routes from An Teallach to The Cobbler. A. Nisbet, R. Anderson. Uitgave van de SMC (Scottish Mountaineering Club)

Fotoalbum
Meer fotos op:
Op de kaart

Leave a Reply